TUINWAND ALS WINDSCHERM MET MEERWAARDE NAAR SFEER EN GEZELLIGHEID

Tuinwand als windscherm langs het terras
© Beelden | Content | Raphaël Van Overstraeten

Tuinschermen/tuinwanden plaatsen we vaak ter bescherming van onze privacy. Al zien we ze meer en meer langs of op het terras opduiken om koude windstromen op te vangen. Voordeel? Je kan continu van het buitenleven genieten, zelfs als het weer wat minder is. En natuurlijk moet een tuinwand ook een esthetische meerwaarde bieden. Je plaatst toch geen lelijk windscherm langs of op de door jou gekozen, mooie terrasvloer? In deze projectcase laten we de tuinwand, naar afwerking, verfijnd aansluiten op de gevel. In overleg met de klant zochten we, qua kleur, een harmonie met het metselwerk, het schrijnwerk en de terrasinrichting. Geniet mee van ons tuinscherm.

Onze tuinwanden laten je continu van het buitenleven genieten.

Kleuren tuinwand in harmonie met de kleuren van de gevel en het schrijnwerk
Tuinscherm brengt gezelligheid op het terras
Tuinwand zet ons uit de wind en garandeert privacy en gezelligheid

Laat ons beginnen met het eindresultaat
De foto’s tonen je onze tuinwand die het gezellig aangeklede terras mooi aflijnt. Geborgenheid en gezelligheid worden geboden. De kleuren van de tuinwand passen bovendien perfect in de hedendaagse tuininrichting. En natuurlijk denken we aan elk detail. Een volledige wand in lichtgrijs zou misschien te eentonig overkomen, daarom werd een antracietgrijs wanddeel toegevoegd. Heel mooi, zeker als je weet dat er in de gevel ook gespeeld wordt met lichtgrijze en donkere tinten. Plus, de interactie met de keramische terrastegels mag je gerust geslaagd noemen. Daarenboven creëren we nog eens een speelse uniformiteit met de antraciete ligstoelen en lounge-zetels.

Tuinwand naast bestaand terras plaatsen

Aan de basis …
Onlangs kreeg deze woning een aanbouw met een groot terras dat hoger uitkomt dan het maaiveld van de tuin. Zie het als een kenmerk van de moderne woningbouw, met een binnen die drempelloos overgaat in de buiten. Koude windstromen, komend langs de zijgevel van de woning, maakten dat je niet altijd even aangenaam kon vertoeven op het terras. Door hun ervaring met de luchtstroom voorzagen de bewoners meteen gegalvaniseerde ankerpunten in de chape die de boordsteen/zijkant van het nieuwe terras ondersteunde.

Initieel wou men in de ankers een houten tuinwand plaatsen. Hoog tijd om een betere oplossing aan te bieden en de ankerpunten weg te halen.
Hoe gaan we te werk?

Een tuinwand verankeren bovenop het betegeld terras is voor ons niet meteen een optie. Hoewel er veel mogelijkheden qua verankering zijn, biedt de onderbouw van een chape volgens ons niet voldoende stabiliteit voor het plaatsen van een tuinwand. We zitten aldus met een situatie waar we mee moeten leven, maar dat maakt niet uit. Let maar op!

Koude windstromen, komend langs de zijgevel van de woning, maakten dat je niet altijd even aangenaam kon vertoeven op het terras. Onze tuinwand brengt de esthetische oplossing.

Betonfundering tuinwand

Doordacht gepositioneerd voor het leven
De aannemer beslist om vlak naast het terras een stevige, doch verfijnde, 30 cm brede betonfundering te gieten. Daarop gaat hij onze tuinwand verankeren via de meegeleverde, stevige schroefankers. Wanneer de tuinaanleg, langs de andere zijde van de wand, ooit op de agenda komt, zal de betonfundering esthetisch afgedekt worden met grind, dolomiet of kiezel. De keuze is aan de bewoners. Terug naar de essentie. Onze tuinwand zal, qua lengte, de diepte van het terras van zo’n 7 meter 20 cm volgen en overbruggen. Het verval in de terrasverharding bedraagt over deze lengte meer dan 10 cm. Dit is de afwaterende helling, of het hoogteverschil tussen punt A, aan de gevel van het huis, en punt B, aan het terraseinde. Het is een belangrijk gegeven bij de hoogtebepaling van de waterpas te gieten betonfundering en bijgevolg ook de hoogtebepaling van de tuinwand (cfr. verticale uitlijning langs het terras). De onderste aluminium profielen van de wandpanelen zullen verzonken komen te liggen ten opzichte van het afhellend terrasoppervlak. En hoe meer naar de gevel toe, hoe dieper de wand verzonken komt te liggen ten overstaan van het naastliggend terrasoppervlak. Sowieso geen probleem, de functie van dit scherm is immers wind opvangen … dan mag je onderaan geen te grote openingen laten onder het onderste, gesloten wandpaneel. Ook vanuit esthetisch oogpunt niet. En hoe ver zetten we de wand nu weg van de terrasboord? Dat bekijken we met oog voor de aansluiting op de muur.

Dit duurzaam tuinscherm kreeg een stevig fundament mee! Voor het leven!

Nette aansluiting op de muur
Via stevig, op de betonfundering, vast te schroeven grondankers wordt de wand duurzaam opgesteld. Aldus net naast de terrasverharding. Verticaal gezien, moet de beginpaal daarenboven een mooie aansluiting vinden met de muur om de opening uit te sluiten die vrij spel laat aan weer, wind en een directe inkijk. Rekening houdend met alle parameters in de gegeven situatie positioneren en plaatsen we bijgevolg een extra paalelement tussen muur en paal. Ingenieus toch? De beginpaal staat aldus op 1 paalbreedte afstand van de muur. Maar waar sluiten we nu exact aan of tegen de gevel? In onze case gaven we al mee dat het terras 7 meter 20 cm diep is, daar houden we rekening mee … Onze tuinwand met 4 horizontaal opgebouwde wandpanelen, inclusief palen, is zo’n 7 meter 34 cm lang. We kunnen de wandpanelen/wandelementen inkorten, maar dat hoeft hier niet … Onze wand laten we met een kleine overlap mooi aansluiting vinden met de gevel, met oog voor de geweten terrasdiepte en de aangeleverde totaallengte van de tuinwand. Topafwerking!

De foto's van onze tuinwand zeggen genoeg! Contacteer ons voor meer info.

Schroefankers zetten tuinwand stevig vast

Getoonde producten/Gerelateerde artikels:
MiBaveno, duurzaam en onderhoudsvriendelijk tuinscherm uit HPL en gepoederlakt aluminium.

Je kan de tuinwand natuurlijk ook inbouwen met in te betonneren grondankers. Graag nemen we jou even mee naar ons artikel:
- “Plaatsing brengt functie en klasse van privacywand in beeld”.